سیستم های خبره

سیستم های خبره

14 اسفند 1399

یک سیستم خبره یک برنامه کامپیوتری است که از فن‌آوری‌های هوش مصنوعی (AI)برای شبیه‌سازی قضاوت و رفتار یک انسان یا سازمانی استفاده می‌کند که دانش و تجربه تخصصی در یک زمینه خاص دارد. 

به طور معمول، یک سیستم خبره شامل یک پایه دانش شامل تجربه انباشته و یک موتور استنتاج است .

 مجموعه‌ای از قوانین برای اعمال پایگاه دانش به هر موقعیت خاص که در برنامه توصیف می‌شود. قابلیت‌های سیستم می‌تواند با افزودن به پایه دانش یا مجموعه قوانین افزایش یابد. سیستم‌های فعلی ممکن است شامل توانایی‌های یادگیری ماشین باشند که به آن‌ها اجازه می‌دهد عملکرد خود را براساس تجربه، درست همانطور که انسان‌ها انجام می‌دهند، بهبود بخشند. 

مفهوم سیستم‌های خبره ابتدا در دهه ۱۹۷۰ توسط ادوارد Feigenbaum، پروفسور و بنیانگذار آزمایشگاه سیستم‌های دانش در دانشگاه استنفورد توسعه یافت. Feigenbaum توضیح داد که جهان از پردازش داده‌ها به "پردازش دانش" در حال حرکت است، گذار که توسط تکنولوژی پردازنده و معماری‌های کامپیوتر راه‌اندازی شده‌است. 

سیستم‌های خبره نقش بزرگی در بسیاری از صنایع از جمله خدمات مالی، مخابرات، بهداشت، خدمات مشتری، حمل و نقل، بازی‌های ویدیویی، تولید، هوانوردی و ارتباطات نوشتاری ایفا کرده‌اند. دو سیستم خبره اولیه در فضای مراقبت درمانی برای تشخیص پزشکی زمین را شکستند: Dendral که به شیمی دان‌ها کمک کرد تا مولکول‌های آلی را شناسایی کنند و MYCIN، که به شناسایی باکتری‌ها مانند bacteremia و مننژیت کمک کرده و آنتی‌بیوتیک و دوزهای را توصیه می‌کند. 

یک سیستم خبره پیچیده‌تر که اخیرا توسعه‌یافته است، یک وکیل هوشمند است که بر پایه سیستم محاسبه شناختی واتسون است. ROSS به سیستم‌های خود یادگیری تکیه دارد که از داده کاوی، تشخیص الگو، یادگیری عمیق و پردازش زبان طبیعی برای تقلید از نحوه کارکرد مغز انسان استفاده می‌کنند. 

سیستم‌های خبره و سیستم‌های هوش مصنوعی تا به حال به طوری تکامل‌یافته اند که بحث‌هایی را در مورد سرنوشت بشریت در مواجهه با چنین اطلاعاتی، با نویسندگانی چون نیک بوستروم، استاد فلسفه در دانشگاه آکسفورد، به تفکر در صورتی که قدرت محاسبه از توانایی ما برای کنترل آن پیشی گرفته‌است، برانگیخته باشند.