SSD یا HDD

SSD یا HDD

12 خرداد 1400

بحث میان طرفداران اس اس دی و اچ دی دی چندین سالی است که مطرح است و دانستن این‌ که کدام‌یک در کدام زمینه‌ها، نسبت به دیگری برتری دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است. درایوهای ذخیره‌سازی اس اس دی (SSD؛ کوتاه‌شدهٔ  Solid State Drives به‌معنای درایو حالت جامد یا درایو الکترونیکی  و اچ دی دی HDD؛ کوتاه‌شدهٔ Hard Disk Drives به‌معنای درایو هارد دیسک) مشخصا یکی از اساسی‌ترین بخش‌های یک لپ‌تاپ یا کامپیوتر شخصی هستند. با وجود تفاوت‌های عمده میان این دو، این سؤال که اس اس دی برای کاربر مفیدتر خواهد بود یا اچ دی دی، همیشه به ذهن خریداران لپ‌تاپ و کامپیوترهای شخصی خطور نمی‌کند.


مقایسه طراحی :


یک دیسک سخت اطلاعات را روی یک یا چند مینی دیسک مدور تخت (به نام صفحه) ذخیره می‌کند. برای خواندن و نوشتن بر روی سطح صفحات، درایو از یک قطعه کوچک الکترومغناطیسی استفاده می‌کند که یک سر این قطعه در انتهای بازوی محرک واقع شده است و هر سر آن روی سطح صفحه می‌باشد. طراحی این دیسک‌ها، که نسبتاً برای تولید ارزان‌قیمت هستند، بر اساس روش‌های آزمون و خطا انجام می‌شود. سرعت عملکرد درایو نیز به بخش‌های مکانیکی آن بستگی دارد.


در نقطهٔ مقابل، اس اس دی‌ها را داریم که همان‌طور که از اسم‌شان (درایو حالت جامد) پیداست، شامل بخش متحرکی نمی‌شوند و تماماً ساکن هستند. روش ذخیره‌سازی داده روی آن‌ها بیشتر شبیه سلول‌های مموری فلش در درایوهای USB است؛ با این تفاوت که سرعت و کیفیت در این درایوها بسیار بالاتر است.


از آن‌جایی که اس اس دی‌ها برای ذخیره‌سازی داده نیازی به آن‌همه قطعهٔ مغناطیسی و بازوهای محرک ندارند، اندازه‌شان در مقایسه با درایوهای اچ دی دی با ظرفیت ذخیره‌سازی یکسان، مشخصا کوچک‌تر است. این تفاوت اندازه در واقع موضوع بسیار فاحشی است.


مقایسه سرعت :


اگر بخواهیم به‌صورت خیلی مختصر و خلاصه بگوییم، اس اس دی. وقتی صحبت از مقایسهٔ سرعت این دو می‌شود، رقابت حتی نزدیک هم نیست! سریع‌ترین اچ دی دی‌ها می‌توانند در بهترین حالت به سرعت ۴۸۰ مگابایت بر ثانیه برسند؛ اما لازم است ذکر شود دستگاه‌هایی که از آن‌ها صحبت می‌کنیم بیشتر برای کارهای سنگین و تحت استفادهٔ شرکت‌های تجاری هستند، نه مردم عادی. سرعت اکثر مدل‌هایی که برای مصرف‌کنندگان و مردم عادی توزیع می‌شود چیزی حدود ۱۶۰ مگابایت بر ثانیه است.


در عوض، سرعت اکثر اس اس دی‌های عادی، که خیلی هم ساختار تولیدشان پیچیده و تخصصی نیست، تا ۵۰۰ مگابایت بر ثانیه هم می‌رسد؛ البته حتی همین سرعت بالا نیز نسبت به سرعت مدل‌های پیشرفته‌تر خجالت‌آور به‌نظر می‌رسد! برای مثال، بالاترین سرعت ثبت‌شدهٔ سامسونگ ۹۸۰ پرو در خواندن اطلاعات، ۷۰۰۰ مگابایت بر ثانیه و در نوشتن آن، ۵۰۰۰ مگابایت بر ثانیه بوده است.


البته لازم به ذکر است سرعت‌های ذکرشده به‌شدت به دستگاهی که کاربر درایو را روی آن‌ها استفاده می‌کند، بستگی دارد و رابط کاربری، به‌شدت تأثیرگذار است.